100 Kays Ajans Kays Ajans

Analytics

Google Analytics

  • Dijital Analiz | Veri toplama | Konfigürasyon | Raporlama
Google Analytics

Günümüzde bilgiye ulaşmak geçmişse göre çok daha hızlı ve pratik. İnternetin yaygınlaşmasıyla insanlar çok kolay bir şekilde aradıkları bilgiye ulaşabiliyor. Aynı zamanda mobil cihazların artmasıyla dünyadaki hemen hemen herkes birbiriyleriyle 7/24 iletişim kurabilir hale geldi. Bunların birleşmesiyle insanların satın alma süreci sonsuza kadar değişti. Kullanıcı yorumları, fiyat karşılaştırma.. Tüm bunlara ulaşmak artık çok kolay.

Müşteriler, satın alma yolculuğunu artık herhangi bir aşamadan başlayabiliyor. Onları anlamak her zamankinden daha karşılık. Tüm bunlar veri toplama, analiz etme ve yorumlama sürecinin değerini artırdı. Müşterilerinizle etkileşime geçebileceğiniz onlarca kanal var. Tüm bu kanalları doğru bir şekilde takip etmek, yorumlamak ve aksiyona geçmek işletmeler için son derece önemli rol oynamaktadır.

 
Dijital Analiz

Müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin yaşadıkları ve istediğiniz sonuçlara dönüşen çevrimiçi deneyimi sürekli olarak geliştirmek amacıyla işletmenize ve rekabete ilişkin nitelik ve nicelik verilerin analizidir.

Dijitalde bulunan varlığınızı analiz edebilmek için kullanacağınız bir çok araç vardır. Facebook sayfanızdan, mobil uygulamanıza ya da internet sitenize kadar bir çok kanalı ölçebileceğiniz araçlar mevcut. Bunlardan biriside Google Analytics’tir.

 

Google Analytics Nedir?

Google Analytics; internet sitenize veya mobil uygulamanıza giren kullanıcıların sitenizle olan etkileşimleriyle ilgili raporlar sunan, kullanımı ücretsiz bir web analiz aracıdır. Analytics 360 adı altında ücretli versiyonu da bulunmaktadır.

Google Analytics 4 temel ana bileşen üzerine kurulmuştur.

 

Veri toplama

Google Analytics’te veriler javascript kod parçacıkları yardımıyla toplanır. Bu kod satırı kullanıcıların hangi URL’i ziyaret ettiğini, hangi browser’dan veya cihazdan giriş yaptığını analytics hesabınıza aktarır.

 

Veri işleme

Toplanan veriler Google’ın sunucularına gönderilir ve kategorize edilerek anlamlı hale getirilir.

 

Konfigürasyon

Veriler işlendikten sonra veritabanına kaydedilir. Veri tabanına kaydedilen veriler bir daha değiştirilemez. Örneğin filtrelenmiş hesabınızda filtreyi kaldırsanız bile eski verilere ulaşamazsınız.

 

Raporlama

Toplanan verilerin Google Analytics kullanıcılarına sunulduğu bileşendir.

 

Google Analytics Verileri

Google Analytics’te boyutlar ve metrikler olmak üzere iki türlü veri bulunur.

 
Boyutlar (Dimensions)

Kullanıcıların özellikleri, gerçekleşen oturuma ait bilgileri verir. Verileri tanımlayan bir özelliktir. Cihaz, çözünürlük, lokasyon, yaş, cinsiyet Google Analytics’te tanımlı bazı boyutlardan bir kaçıdır. Bir çok Google Analytics raporunda boyutlara ikincil boyutlar da ekleyebiliriz. Örneğin belirli bir tarih aralığında gelen kullanıcılar için cihaz raporunu çalıştırıp, ikincil boyut olarak cinsiyet boyutunu da ekleyerek raporlarınızı biraz daha detaylandırabilirsiniz.

Kullanıcılar internet sitesine hangi kanaldan geliyor?
Hangi sayfalarda dolaşıyor?
Hangi cihazı / tarayıcıyı kullanıyor?
Hangi bölgeden geliyor?

 

Metrikler (Metrics)

Oturumların, eylemlerin nicelik olarak ölçümünü ifade eder. Sayısal değerlerdir. Bir şeylerin hangi sıklıkta, ne kadar yapıldığını verir. Aynı zamanda ortalamaları da gösterir.

Dün gerçekleşen oturumların sayısı
Geçen ay gerçekleşen siparişlerin ortalama sepet tutarı. Google Ads’ten internet sitesine gelen kullanıcıların hemen çıkma oranları.

Google Analytics ayrıca özel boyut ve metrik oluşturmanıza imkan sağlar. Örneğin özel boyut kullanarak internet sitenize üye olan kullanıcılar ile olmayanları birbirinden ayırabilirsiniz.

 

Custom Metrics & Dimensions

Özel boyutlar ve metrikler Google Analytics raporlarında aynı metrik ve boyutlarınız gibi görüntülenir ve kullanılır. Tek farklı bu metrik ve boyutları tamamen siz oluşturursunuz. Özel boyutları, hit, oturum, kullanıcı ve ürün kapsamında oluşturabilirsiniz. Metrikleri ise hit ve ürün kapsamında oluşturabilirsiniz.

Örneğin Google Analytics hesabınız hedef dönüşüm oranı metriğini tamamlanan hedef sayısı, oturum formülü ile hesaplar.

Özel metrikleri kullanarak, yeni kullanıcıların hedef tamamlama oranları veya benzersiz kullanıcıların hedef tamamlama oranları için ayrı ayrı özel metrikler oluşturup bunları raporlarınızda sergileyebilirsiniz.

 

Google Analytics Hesap Yapısı

Google Analytics raporlarına erişebilmek ve Google Analytics’i kullanabilmek için bir hesabınız olmalıdır. Tek bir Google hesabı üzerinde 100 farklı Google Analytics hesabı tanımlayabilirsiniz. Hesaplarınız içerisinde mülk ve görünüm bulunur. Dilerseniz aynı hesap altında birden fazla mülk / görünüm oluşturabilirsiniz.

Örneğin alt alan adlarınız için ayrı ayrı mülkler oluşturarak her sub domainizi tek bir Google Analytics hesabında ayrı ayrı takip edebilirsiniz. Aynı şekilde sadece organik kanal, bölgeden, cihazdan gelen kullanıcıları izlemeye yönelik farklı farklı görünümler de oluşturabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta mutlaka filtresiz bir görünümüzün elinizin altında olması. Çünkü GA hesabınıza bir filtre ekleyip, verileri elediğinizde filtreleri kaldırsanız bile o veriler geri gelmeyecektir.

Google Analytics’te bazı ayarlar sadece hesap bazıları mülk bazıları ise görünümler üzerinden gerçekleştirilebilir. Örneğin Google Analytics hesabınızı silerseniz tüm mülk ve görünümleriniz de silinir. Ya da Google Ads ile Google Analytics bağlantılarınızı sadece mülkler genelinde gerçekleştirebilirsiniz.

Mülk özelinde yapabileceğiniz bazı ayarlar;


- Sektör kategorisi belirleme
- Google Ads entegrasyonu
- Otomatik & Manuel etiketleme
- Reklamcılık özelliklerini etkinleştirme
- Search Console entegrasyonu
- Kitle tanımlamaları
- Özel boyut & metrikler
- Veri içeri aktarma

 

Görünüm özelinde yapabileceğiniz bazı ayarlar;


- Hesap para birimini belirleme
- Site aramalarını izleme
- Hedef oluşturma
- İçerik gruplama
- Kanal gruplama
- Marka terimlerini yönetme
- E-ticaret ayarları
- Hesaplanmış metrikler

 

Google Analytics Hesap Erişimi

Google Analytics’te hesap, mülk veya görünüm düzeyinde kullanıcı ekleyebilirsiniz. Kullanıcılara tanımlayabileceğiniz 4 farklı izin çeşidi vardır.

 

Kullanıcıları yönetme

Kullanıcıları yönetme erişimine sahip kullanıcılar bağlı olduğu yerde kullanıcı ekleme çıkarma işlemi yapabilir. Kullanıcıları yönetme yetkisi verirken son derece dikkatli olmalısınız. Hesap genelinde vereceğiniz bu erişimle erişim verdiğinizi kişi sizin yetkilerinizi de değiştirme yetkisine sahip olacaktır. 

 

Düzenleme

Kullanıcıları yönetme dışında yönetim veya raporlarla ilgili düzenlemeler yapabilir. Mülk oluşturma, Google Ads bağlantısı sağlama, hedef kitle oluşturma gibi süreçsel yetkileri olur. Ajanslar için erişim almanın en temiz yolu. Israrla okuma ve analiz yetkisi veren, bunun arkasında durmaya çalışan markalara selam olsun.

 

Ortak Çalışma

Bu erişime sahip kullanıcılar kişisel öğeler oluşturabilir, düzenleyebilir, paylaşabilir. Oluşturulan bu öğeleri raporlarda kullanabilir. Hesap ayarlarında düzenleme yapamaz.

 

Okuma ve Analiz

Okuma ve analiz erişimi hesapta hiçbir ayarı değiştirmeden raporları okumaya imkan sağlar. Bu erişim düzeyine sahip kullanıcılar raporları yorumlarken segment, filtremele, ikincil boyut özelliklerinden faydalanabilir. Hiç sevmem! Ama bazı durumlarda gerekli olabiliyor. Bi hesabınızı inceleyelim, bak bu zararsız erişim türü.

 
Sık Sık Karşılaşacağınız Google Analytics Metrikleri

Google Analytics hesabınızda kullanabileceğiniz onlarca metrik bulunmaktadır. Bazı metrikler standart Google Analytics raporlarında sık sık karşınıza çıkacaktır. Bunlara kısaca değinecek olursak.

 

Kullanıcılar (Users)

Google Analytics hesabınız internet sitenize giren her kullanıcıya benzersiz id’ler tanımlar. Bu metrikte tanımlanan her benzersiz ID’nin sayısını gösterir. Yani aynı kullanıcı aynı cihaz üzerinden iki kere sitenize girse bile raporlara bir kullanıcı olarak yansır.

 

Yeni kullanıcılar (New users)

İnternet sitenizi ilk defa ziyaret eden kullanıcıları ifade eder.

 

Oturum (Session)

Belirli bir zaman diliminde gerçekleşen kullanıcıların etkileşimlerini ifade eder. Bir kullanıcı farklı zaman dilimlerinden birden fazla oturum gerçekleştirebilir. Standart olarak oturumlar 30 dakika veya günün sonunda otomatik sona erer. Aynı zamanda Google, oturum süresini özelleştirmenize de olanak sağlar.

 

Hemen çıkma oranı (Bounce rate)

İnternet sitenize giriş yapan kullanıcıların hiçbir etkinlik gerçekleştirmededen sitenizden ayrılma oranlarını gösterir.

 

Sayfa - Oturum (Page - Session)

Bir oturumda gerçekleşen ortalama sayfa gösterimlerini ifade eder. Kullanıcı aynı sayfaya tekrar dönse bile görüntülediği sayfa sayısı artış gösterecektir.

 

Hedef tamamlama sayısı (Goal completions)

 Yukarıda hedef tanımlamadan bahsetmiştik. Bu metrik tanımlanan hedefin kaç kere gerçekleştiğini ifade eder.

 

Hedef dönüşüm oranı (Goal conversion rate)

Gerçekleşen oturumların hedef tamamlama oranlarını ifade eder.

 

İşlem sayısı (Transactions)

Gerçekleşen e-ticaret işlemlerinin sayısı ifade eder.

 

E-ticaret dönüşüm oranı (E-commerce conversion rate)

Oturumların tamamlanan işlem sayısı oranını gösterir.

 

Google Analytics Raporlarını Anlama

Google Analytics’te raporları 5 başlık altında toplayabiliriz. Bunlar;

- Gerçek zamanlı raporlar

- Kitle raporları

- Edinme raporları

- Davranış raporları

- Dönüşüm raporları

 

Gerçek Zamanlı Raporlar

Gerçek zamanlı raporlar internet sitenizde o an bulunan kullanıcıların hareketlerine dair gerçek zamanlı bilgiler verir. 

- Kullanıcılar hangi bölgeden internet sitenize giriş yapmış

- Kullanıcılar siteye hangi trafik kaynağını kullanarak ulaşmış.

- Sitenize bulunan kişiler hangi içeriklerinizi görüntülüyor.

- Tanımlanmış bir dönüşüm veya etkinlik işlemlerine dair bilgiler.

 

Kitle raporları

Kitle raporları, internet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kimliklerini anlamaya yönelik bilgiler sunar.

- Ziyaretçiler internet sitenize hangi bölgeden giriş sağlıyor?

- Ziyaretçilerinizin sitenize hangi cihazdan, tarayıcıdan giriş yapıyor.

- İnternet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ağılıklı olduğu cinsiyet ve yaş grubu hangisi? Hangi kitle daha iyi performans veriyor?

- Ziyaretçilerinizin ilgi alanı nedir? nelerle ilgileniyorlar gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Edinme Raporları

Edinme raporları, ziyaretçilerinizin internet sitenize nasıl ulaştığı hakkında bilgiler sunar. Böylece internet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi kaynak, araç veya kampanyadan geldiğini görebilirsiniz. Ayrıca Google Analytics hesabınıza bir search console ya da Google Ads hesabı bağladıysanız internet sitenizin organik arama sonuçları ve Google reklamlarınızın performansını da raporlarda görebilirsiniz.

 

Davranış Raporları

Davranış raporları, internet sitenize gelmiş kullanıcıların internet sitenizi nasıl kullandığına yönelik bilgiler elde etmenizi sağlar. Ziyaretçilerinizin hangi sayfalarda nasıl etkileşimde bulunduğunu anlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu raporlar altında internet sitenizin teknik açıdan da nasıl performans gösterdiğini görebilirsiniz. Eğer Google Analytics hesabınızda tanımlanmış etkinlikleriniz varsa (telefon tıklamaları, video oynatma v.b) bu etkinliklere ait raporları da davranış raporları altında görebilirsiniz.

 

Dönüşüm raporları

Dönüşüm raporları internet sitenizde gerçekleşen hedefleri ve e-ticaret işlemlerine ait verileri anlamanıza yardımcı olur. Bu raporları kullanarak tamamlanan dönüşümlerin yol uzunluklarını, gecikme sürelerini, en iyi dönüşüm yolları gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Google Analytics hesabınıza yansıyan bir e-ticaret işlemi varsa ürünlerinizin, satışlarınızın performansı kullanıcıların alışveriş veya ödeme performanslarıyla ilgili de bilgilere ulaşabilirsiniz.

Google İçerik Denetimi
Sürükle Görüntüle Kapat Oynat